Achter de schermen bij een tekstschrijver

Het voelt alsof ik weer ‘back in the game’ ben. Na mijn zwangerschapsverlof en de eerste coronagolf waarin ik bijna geen werk had, doe ik er weer toe als tekstschrijver. En niet alleen ik doe er toe, ook mijn werk doet er toe. Ik had de afgelopen periode meerdere opdrachten die op maatschappelijk vlak iets teweeg brachten.

De Feanster

Voor het regionale weekblad De Feanster verzorg ik sinds september wekelijks een hele pagina. Dankzij een tip kwam ik in contact met Jolanda, moeder van Thijmen. Thijmen heeft autisme, zware epilepsie en een ontwikkelingsachterstand. De zorg voor Thijmen is niet altijd makkelijk, maar Jolanda heeft er haar weg inmiddels in gevonden. Enige tijd geleden begon Jolanda met het inzamelen van kroonkurken en lege blikjes om zo voor Thijmen een snoezelkamer te kunnen inrichten. Een mooi verhaal wat veel mensen aansprak. Op een hele laagdrempelige manier kunnen mensen iets voor Jolanda betekenen en sinds het verschijnen van het artikel in de krant heeft Jolanda dan ook vele donaties in de vorm van bierdoppen gekregen.

Voor De Feanster interviewde ik ook de 32-jarige Rianne uit Jistrum. Zij heeft MS en hoopt in Moskou een stamceltransplantatie te ondergaan. De kosten die daarmee gemoeid zijn zijn enorm: €70.000,-. Rianne startte een crowdfundactie om het geld in te zamelen. Het was mooi om te zien dat n.a.v. het artikel in De Feanster meerdere donaties binnenkwamen op haar actiepagina. Rianne is er echter nog lang niet, dus wie ook een duit in het zakje wil doen kan hier terecht.

Armoedebeleid gemeente Noardeast-Fryslân

De gemeente Noardeast-Fryslân schakelde mij onlangs in voor het bijwonen van de overhandiging van de startnotitie ‘Leven in plaats van overleven’, dat gemaakt was in samenwerking met een vijftal ervaringsdeskundigen die weten wat het is om te leven in armoede. De bijeenkomst werd – vanwege het oprukkende coronavirus – digitaal gehouden, net als het bijbehorende interview. Ik stuurde het artikel dat daaruit voortkwam naar verschillende media in de regio. Lees het artikel hier.

De Westereender

Erg leuk vond ik ook mijn interview voor De Westereender met Linda de Haan en Stern Nijland. Deze kinderboekenmakers brachten twintig jaar geleden het prentenboek Koning & Koning uit, over een kroonprins die moet trouwen, en alle mooie prinsesjes niet ziet staan, maar wel de knappe broer van één van de prinsesjes. Destijds waren Linda en Stern debutanten, en hadden ze niet kunnen voorspellen wat hun boek teweeg zou brengen. Het boek verscheen in twaalf talen, en veroorzaakte in verschillende landen voor flinke ophef. Zo werd in Amerika een docent ontslagen nadat er uit King & King was voorgelezen. (Klik op onderstaande afbeelding om het artikel te lezen).

Daarnaast werkte ik nog aan een aantal opdrachten voor de toeristische sector, maar die opdrachten zijn nog niet afgerond en kan ik dus nog weinig over delen. Ik vind het fijn om in deze sector actief te zijn. Toerisme en recreatie hebben mijn interesse. Bovendien denk ik dat we het binnenlands toerisme nog heel hard nodig gaan hebben om de economie er weer bovenop te helpen de komende jaren.

Ik ben ook blij met de opdracht die ik kreeg van de VPTZ Noordoost Friesland. Zij willen graag hun werk onder de aandacht brengen. Wat houdt het werk van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg eigenlijk in? Waar lopen ze tegenaan in coronatijd? Ik ga hen de komende tijd helpen om onder de aandacht te blijven van een brede doelgroep, zodat hun belangrijke en bijzondere werk op een breed gedragen steun kan rekenen.

Ondertussen ben ik ook voorzichtig aan het nadenken over wat ik kan doen om mijn vijfjarig jubileum als zelfstandig tekstschrijver te vieren. 1 januari ben ik alweer vijf jaar aan het werk als freelancer en ik vind dat dat best gevierd mag worden. Het lijkt me erg leuk om iets te betekenen voor een goed doel, dus wellicht moet ik het in die richting bedenken. To be continued…

Meer kijkjes achter de schermen vind je hier!

Bij wijze van experiment kun je op de blogpagina van deze website hier en daar affiliate-links tegenkomen. Dit betekent dat als jij iets koopt via de affiliate-link, ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfspekend niets extra’s. Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt daarvoor!


Een gedachte over “Achter de schermen bij een tekstschrijver

  1. Mem Beantwoorden

    Verrassend overzicht van bijzondere verhalen en over bijzondere mensen in een bijzondere tijd Johanna!
    Vijf mooie jaren. Ik wens je alvast mooie verhalen voor de toekomst toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *