Boeken die je in huis moet hebben als je tekstschrijver bent

Dit is de editie van het Basisboek Journalistiek dat ik gedurende mijn opleiding gebruikte.

Ooit volgde ik de Mbo-opleiding Journalistiek en Fotografie op de ROC Friese Poort te Drachten. Het was mijn eerste en enige vervolgopleiding na het VMBO. Ik weet nog heel goed hoe overdonderd ik was van de boekenlijst die we kregen voor aanvang van het eerste schooljaar. Braaf bestelde ik alle boeken die op de lijst stonden. Om er vervolgens achter te komen dat een aantal van die boeken ongebruikt in de kast zouden blijven staan. Nadat ik de opleiding afrondde zijn alle boeken de deur uit gegaan. Daar heb ik later wel eens spijt van gehad, want sommige boeken zouden ook nu nog mijn werk een stuk makkelijker kunnen maken. Inmiddels ben ik bijna vijf jaar aan het werk als zelfstandig tekstschrijver en heb een paar boeken op de planken staan waar ik regelmatig even doorblader of waar ik soms specifieke informatie in zoek. Het zijn boeken die je leven als tekstschrijver makkelijker maken, of in ieder geval op vlakken kunnen verrijken. Kun je ook tekstschrijver zijn zonder deze boeken? Absoluut. Zoek eruit wat je kunt gebruiken, en laat links liggen wat je minder boeit.

Dit lijstje wordt overigens steeds geüpdate wanneer ik een boek tegenkom dat mij voor andere tekstschrijvers ook de moeite waard lijkt!

Boeken voor tekstschrijvers

Basisboek Journalistiek

Het Basisboek Journalistiek (het eerste deel) heb ik veel gebruikt gedurende de opleiding Journalistiek en Fotografie. Een compleet boek waarin je alles leert wat je moet weten over journalistiek schrijven. Het deel wat ik gebruikt heb voor mijn opleiding is inmiddels wat verouderd, er zijn in de tussentijd verschillende nieuwe edities op de markt verschenen. Het Basisboek Journalistiek is een must voor beginnende tekstschrijvers die zich ook op de journalistieke kant van het schrijven willen richten. Voor doorgewinterde journalistieke tekstschrijvers is het veelal herhaling, maar mijn ervaring is dat het fijn is om in dit boek nog eens op te zoeken ‘hoe het ook alweer zat met’.

Bloggen als een pro in 60 minuten

Veel tekstschrijvers schrijven in opdracht van uitgeverijen, bedrijven, marketingbureaus en andere opdrachtgevers. Als je als tekstschrijver echter veel interesse hebt in / veel kennis hebt van een bepaalde niche dan kan het verstandig zijn om daar ook zelf een eigen website over vol te schrijven, waar je dan een bepaald verdienmodel aan hangt. Met een eigen website kun je wanneer je wat minder opdrachten hebt toch aan het werk blijven, je laat opdrachtgevers zien te beschikken over een bepaalde expertise én je hebt de mogelijkheid om je eigen inkomstenstromen te genereren, waarbij je niet afhankelijk bent van opdrachtgevers. Zelf ben ik al enkele jaren actief als blogger, eerst bij een bedrijf dat meerdere blogs onder hun vleugels had staan, en sinds dit jaar ook op een eigen website. Ik heb veel gehad aan het boek Bloggen als een pro in 60 minuten van Elja Daae. Het is een handzaam boekje bomvol praktische informatie én ervaringen uit het werkveld. Je leest het – zoals de titel al aangeeft – in 60 minuten uit maar dan ben je ook een stuk wijzer geworden.

In dezelfde serie van Frankwatching is ook verschenen ‘Online copywriting in 60 minuten‘. Deze heb ik zelf nog niet gelezen maar lijkt me ook zeker interessant!

Biografieën en boeken van journalisten

Wat ik ook interessant vind zijn boeken van doorgewinterde journalisten over een bepaald onderwerp. De schrijvers leren je met hun boeken over hoe het er aantoe gaat in de media en waarom je als nieuwsconsument te zien krijgt wat je krijgt te zien. Ook biografieën over bepaalde personen die de nodige levenservaring achter de rug hebben vind ik interessant. Word je daar meteen zelf een betere tekstschrijver van? Niet per sé, denk ik. Maar zoals mijn collega-tekstschrijver Thea zei: ,,Ik word misschien van ieder boek dat ik lees wel een betere tekstschrijver, omdat ik mooie zinnen lees en wijzer word over een bepaald onderwerp”. Daar zou ik zelf aan toe willen voegen: ,,En omdat ik nieuwe woorden leer.” Het gebeurt nog regelmatig dat ik in een boek een woord tegenkom dat ik nog niet ken. Dan zoek ik de betekenis op en als ik het een mooi woord vind en het past binnen mijn eigen teksten, dan gebruik ik het later nog regelmatig.

Het zijn net mensen – Joris Luyendijk

Een boek van een journalist dat zeer zeker de moeite waard is is ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk. Ik denk dat ik het tien jaar geleden voor het eerst las, maar nog altijd maakt het indruk op mij.

De lange weg naar vrijheid – Nelson Mandela

Nelson Mandela is één van de belangrijkste personen in de geschiedenis van Zuid-Afrika. In De lange weg naar vrijheid schrijft hij over de jaren dat hij vanuit de gevangenis streed voor een rechtvaardiger Zuid-Afrika en afschaffing van de Apartheid.

Souvenirs – Ferry Zandvliet

Eerlijk is eerlijk: dit boek heb ik nog niet gelezen. Maar het staat hoog op mijn lijstje. Ik zag Ferry Zandvliet voor het eerst toen hij bij Humberto Tan een dag na de aanslagen in de Bataclan samen met zijn vrienden zijn verhaal vertelde. Dat interview heeft op mij een enorme indruk gemaakt en sindsdien ben ik interviews met Zandvliet over dit onderwerp blijven volgen. Met name ook de rol die de media heeft gespeeld in de nasleep van deze aanslag vind ik interessant. Regelmatig kruip ik in de rol van ‘journalist’, maar ik heb altijd moeite gehad met het benaderen van ‘slachtoffers’ om een verhaal te kunnen krijgen. Ik hoop uit dit boek te kunnen leren over hoe je als journalist iemand dient te benaderen die iets vreselijks heeft meegemaakt. Ik geloof erin dat veel mensen best hun verhaal willen doen, mits je ze maar op een zo juist en eerlijk mogelijke manier benadert. Verder ben ik natuurlijk ook heel benieuwd hoe het Zandvliet vergaan is in de vijf jaren na de aanslag. In interviews die ik met hem las bemerkte ik al dat er na de aanslagen juist ook een heleboel positieve dingen op zijn pad zijn gekomen.

Schrijven voor kinderen

Schrijven voor kinderen is een vak apart. Ik heb inmiddels heel wat jaren schrijfervaring maar schrijven voor kinderen blijf ik lastig vinden, maar wel leuk! Omdat ik wel heel graag wíl schrijven voor kinderen heb ik daar een aantal boeken over aangeschaft. Ik las als kind veel boeken van Carry Slee, dus toen zij een boek uitbracht over schrijven was ik zowat de eerste klant. Wat ik aan dit boek heel fijn vind zijn de praktijkvoorbeelden en de schrijfoefeningen.

Ook het boekje ‘Kinderboeken schrijven’ van Wim Daniëls staat bij mij in de kast. Een praktisch en handzaam handboekje met handige tips. Dit boekje kwam uit in de serie De Schrijfbibliotheek en daarin zijn nog tal van handige schrijfboeken verschenen, onder andere over Reisverhalen schrijven, Storytelling, Song- en liedteksten schrijven en nog veel meer.

Het laatste boek dat ik hier in dit lijstje opneem is een onmisbaar boek als je Sinterklaasgedichten op rijm gaat schrijven: het Prisma Rijmwoordenboek!

Wil je meer weten over mijn werk als tekstschrijver? Lees hier mijn kijkjes achter de schermen om te zien waar ik mij zoal mee bezighoud!

Bij wijze van experiment kun je op de blogpagina van deze website hier en daar affiliate-links tegenkomen. Dit betekent dat als jij iets koopt via de affiliate-link, ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfspekend niets extra’s. Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt daarvoor!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *