Achter de schermen bij een tekstschrijver – veel opdrachten in toeristische/recreatieve sector

In mijn vorige ‘Achter de schermen bij een tekstschrijver‘ heb je kunnen lezen dat ik in die tijd vooral opdrachten had die op maatschappelijk vlak iets teweeg brachten. Daarbij liet ik doorschemeren dat ik ook bezig was met een aantal opdrachten in de toeristische/recreatieve sector. Inmiddels zijn de meeste van die opdrachten afgerond, dus daar kan ik nu iets meer over vertellen.

Watersportdorp Kollum

In opdracht van Stichting RMT NOF (RegioMarketing Noordoost Friesland) deed ik de coördinatie en redactie voor een folder voor Watersportdorp Kollum. De afgelopen jaren is hard gewerkt om Kollum als watersportdorp op de kaart te zetten. De gemeente Noardeast-Fryslân wilde graag een folder die zij bezoekers van het dorp mee konden geven waarop zij kunnen zien wat er zoal in de buurt te beleven valt.

Audioroutes door Veenklooster

Wat er dan zoal in de buurt te beleven valt? Nou, sinds kort kun je met de app Izi.travel een audioroute doen van en door het dorp Veenklooster. Dit dorp staat barstensvol monumenten en is zeer de moeite waard om te bezoeken. De bewoners van Noordoost Friesland weten dit allang, maar ook de bezoekers aan deze regio mogen dit dorp ontdekken. Er is zowel een fietsroute en een wandelroute in de app Izi.travel te vinden. Pilat Advies had van de gemeente de opdracht gekregen deze routes vorm te geven. In samenwerking met Elizabeth van Pilat Advies en Hendrikje Talsma (die de audio insprak) werkte ik deze opdracht uit.

Het Veenkloosterbos is prachtig in deze tijd van het jaar!

Via Pilat Advies werkte ik aan nog een leuke opdracht, maar dan voor een hele andere regio: Zuidoost Friesland! Daarover wellicht later meer.

BY MOSK

Klazien Zijlstra ken ik nog van toen ik teksten schreef voor haar en haar mans bedrijf Bûter, Brea en Tsiisplanken. Onlangs zijn zij verhuisd naar Bitgummole waar haar man de werkplaats aan huis kon hebben. Hij moest alleen wel een deel van de werkplaats afstaan aan Klazien en hun dochter Francien. Zij wilden op deze plek namelijk hun droom realiseren, een totaalconcept bestaande uit woonwinkel, Bed & Breakfast en theetuin. Dit concept heeft de naam BY MOSK gekregen. Vorige week openden de dames de deuren van de woonwinkel. Ze hebben dus erg veel pech nu; na amper een week geopend te zijn geweest moeten ze nu – als niet-essentiële winkel – de deuren al weer voor vijf weken sluiten. Gelukkig hebben ze ook een webshop. Ik mocht de teksten voor de website voor mijn rekening nemen.

Bildt.nu

Het Bildt is een bijzondere streek in Fryslân. Het heeft een heel eigen(zinnig) karakter en zelfs een eigen streektaal. Wat het Bildt tot voor kort miste, was een overkoepelend digitaal platform dat alles wat het Bildt zo bijzonder maakt koppelt en verbindt, en wat aantrekkelijk is voor verschillende doelgroepen, zoals jonge en oudere inwoners, toeristen en oud-inwoners. Stichting Bildtse Belangen nam het initiatief om daar verandering in te brengen en zo als lokale verbinder op te kunnen treden. Daarvoor werd de nieuwe, zelfstandige en onafhankelijke Stichting Bildts Mediahuis opgericht. Eén van de zaken waar de Stichting Bildts Mediahuis zich mee bezighoudt is de website Bildt.nu. Om bekendheid te geven aan deze website werd begin december huis-aan-huis een actiekrant verspreid in het Bildt, waar ik enkele teksten voor mocht schrijven.

De Posthoorn Dokkum

De eigenaren van Hotel Café Restaurant De Posthoorn in Dokkum durfden het in deze lastige periode aan om een reeds geplande restyling van hun café-restaurant gewoon door te laten gaan en het resultaat is echt prachtig geworden! Mij werd gevraagd hier een persbericht over te schrijven. Dat persbericht lees je hier. Het persbericht werd door onder andere horeca-vaksites opgepikt, de Nieuwe Dockumer Courant en Kollumer Courant en RTV NOF bracht n.a.v. het persbericht een bezoek op locatie voor een leuk filmpje.

Tekstschrijver met focus op vrijetijdsbesteding

Zoals je kunt zien ben ik de afgelopen tijd veel in de toeristische/recreatieve sector actief geweest. Dat heeft ook te maken met de kant die ik als tekstschrijver graag op wil gaan; ik wil me focussen op ‘vrije tijd’. Na vijf jaar lang alles aangepakt te hebben wat er maar op mijn pad kwam – van teksten over zonneboilers tot buxushagen – weet ik nu waar mijn kracht ligt en waar ik enthousiast van word en dat is ‘vrije tijd’ en hoe mensen die besteden. Daarover later meer.

Uiteraard heb ik de afgelopen tijd ook de nodige artikelen voor de lokale krant De Feanster geschreven. Voor die krant ben ik ook steeds meer op zoek naar onderwerpen die raakvlak hebben met mijn interesse in vrijetijdsbesteding. Zo interviewde ik beroepsmuzikant Wander van Duin over hoe hij de coronatijd doorkomt, schreef ik over kringloopwinkel Pikulan en hoe de vrijwilligers daar hun werk zijn gaan inrichten, ik interviewde Marten en Hennie die maar liefst 10.000 caches hebben gevonden tijdens het uitoefenen van hun grote hobby geocaching (ze hebben mij overigens aangestoken met hun enthousiasme) en over Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema schreef ik hoe men de kop ervoor houdt in deze moeilijke tijd. En dat is maar een greep uit de artikelen die ik de afgelopen tijd schreef.

Voordat de focus in mijn werk gaat liggen op ‘vrijetijdsbesteding’ ga ik eerst nog even focussen op mijn eigen vrije tijd, het is tijd voor kerstvakantie, tijd om een spannend boek te lezen en lekker veel voor te lezen aan de kinderen. Tot volgend jaar allemaal!

Bij wijze van experiment kun je op de blogpagina van deze website hier en daar affiliate-links tegenkomen. Dit betekent dat als jij iets koopt via de affiliate-link, ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfspekend niets extra’s. Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt daarvoor!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *